Πως ορίζεται το μονοπάτι;

ΕρωτήσειςΚατηγορία: ΔιάφοραΠως ορίζεται το μονοπάτι;
AlexandrosK ρώτησε πριν 2 έτη

1 Απαντήσεις
Paths Of Greece απάντησε πριν 2 έτη

Το μονοπάτι, είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τα συνθετικά \”μόνος\” και \”πατώ\”. Σημαίνει δηλαδή πως πρόκειται για ένα στενό δρομάκι, το οποίο χρησιμοποιείται από ανθρώπους και ζώα. Η σημερινή χρήση του όρου όμως έχει την τάση να προσδιορίζει την έννοια της πεζοπορικής διαδρομής, ανεξάρτητα από το αν αυτή η διαδρομή είναι αμιγώς στενά δρομάκια ή αν είναι μια σύνθετη διαδρομή που έχει και τμήματα αμαξιτών οδών (χωματόδρομος, άσφαλτος).

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει μια πληθώρα από διαφορετικά είδη μονοπατιών: πολύ στενούς \\”κατσικόδρομους\\” που ίσα-ίσα διακρίνονται, φαρδύτερα χωμάτινα μονοπάτια, μονοπάτια με αναλληματικούς τοίχους, μονοπάτια οριοθετημένα ανάμεσα σε ξερολιθιές, και μονοπάτια \\”καλντερίμια\\” (με λιθόστρωτο δηλαδή κατάστρωμα).

Μονοπάτια διατρέχουν όλη τη Χώρα μας από τα παράλια έως τις κορυφές τους, και δίνουν τη δυνατότητα μιας αργής, ευχάριστης εξερεύνησης σε βάθος του πολιτισμού και της Φύσης της Ελλάδας.

![](https://forum.pathsofgreece.gr/wp-content/uploads/2020/05/DSC6489.jpg)

![](https://forum.pathsofgreece.gr/wp-content/uploads/2020/05/DSC7953.jpg)

![](https://forum.pathsofgreece.gr/wp-content/uploads/2020/05/DSC5056.jpg)

![](https://forum.pathsofgreece.gr/wp-content/uploads/2020/05/DSC4304.jpg)

Related articles

Αρχάριος Αθήνα

Ποιά μονοπάτια θα προτείνατε σε κάποιον αρχάριο; Υπάρχουν κάποια με εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα;

Αμοργός

Καλημέρα, Πρόκειται να επισκεφτώ την Αμοργό την ερχόμενη εβδομάδα με παρέα και ήθελα να ρωτήσω για τις διαδρομές: https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/amorgos-trail-a-8152385 απο Αιγιάλη για Σταυρό, στο κομμάτι από ανεμόμυλους μέχρι Άγ. Ιωάννη Θεολόγο και https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/amorgos-route-c-8153006 από Αιγιάλη για Χοζοβιώτισσα, στο κομμάτι πάνω από το μοναστήρι, αν υπάρχουν εκτεθειμένα σημεία και επικίνδυνα τεχνικά περάσματα που κάποιος με ακροφοβία […]