Ποιός είναι ο ρόλος της σήμανσης σε ένα μονοπάτι;

ΕρωτήσειςΚατηγορία: ΣηματοδότησηΠοιός είναι ο ρόλος της σήμανσης σε ένα μονοπάτι;
Νίκος Τ. ρώτησε πριν 2 έτη

Γιατί ένα μονοπάτι πρέπει να έχει καλή σήμανση; Και τί σημαίνει καλή σήμανση; Αρκεί να βλέπουμε μπογιά ή ταμπελάκια για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι; Ή υπάρχουν και κανόνες;

1 Απαντήσεις
Paths Of Greece απάντησε πριν 2 έτη

Η σήμανση σε ένα μονοπάτι έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τον περιπατητή να ακολουθήσει με ευκολία και ασφάλεια το μονοπάτι. Από εκεί και πέρα, το είδος της σήμανσης είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στην εμπειρία που θα έχει κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας ο πεζοπόρος. Εάν για παράδειγμα η σήμανση είναι πάρα πολύ πυκνή, με ακανόνιστα σχήματα και πινακίδες, τότε πιθανώς να ενοχλήσει αισθητικά τον πεζοπόρο. Εάν είναι πολύ αραιή, μπορεί να του δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας ή και να χάσει το δρόμο του. Αν πάλι είναι πολύ διακριτική, μπορεί να μην την βλέπει εύκολα και να τον κουράσει σε κάθε διασταύρωση να πρέπει να βρει το σήμα. Χρυσός κανόνας για τη σήμανση δεν υπάρχει.
Προδιαγραφές σήμανσης υπάρχουν σε κάποιες χώρες, με εξέχουσες τη Γαλλία και την Ελβετία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προδιαγραφές σήμανσης όσον αφορά στις λεπτομέρειες, τρόπο τοποθέτησης, σχήματα κτλ. καθώς αυτά αναλύονται πολύ επιδερμικά στην σχετ. Υπουργική Απόφαση που διέπει την κατασκευή μονοπατιών (βλ. https://forum.pathsofgreece.gr/question/nomothesia-monopation/). Στην εν λόγω ΥΑ για παράδειγμα δεν προβλέπονται πινακίδες που να περιέχουν βέλος, προορισμό, χρόνο και χιλιόμετρα. Απλά δεν αναφέρονται πουθενά!
Για εμάς, καλή σήμανση σημαίνει:
– Η σήμανση που είναι όσο πυκνή απαιτείται για να μην αισθάνεται ο πεζοπόρος ότι χάθηκε.
– Η σήμανση που είναι τοποθετημένη στο σημείο που θα πέσει το μάτι του πεζοπόρου όταν βρεθεί σε μια διαστάυρωση.
– Η σήμανση που χρησιμοποιεί ένα σαφές σύστημα με βέλη, γραμμές κτλ. για να υποδείξη με απόλυτα σαφή και ευκαταφρόνητο τρόπο την πορεία.
– Η σήμανση που είναι δίχρωμη με ένα ανοικτό και ένα σκούρο χρώμα (όσον αφορά στα απλά σήματα).
– Η σήμανση που ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνει πληροφορίες για τους προορισμούς (όνομα προορισμού, χρόνος και χιλιόμετρα).
– Η σήμανση που είναι φτιαγμένη από ανθεκτικά στη φθορά του χρόνου υλικά.
– Η σήμανση που είναι από υλικά εναρμονισμένα με την περιοχή στην οποία τοποθετούνται.
Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα σήμανσης μονοπατιών στη Σίφνο [https://sifnostrails.com/el/way-marking/](https://sifnostrails.com/el/way-marking/)

Related articles

Ικαρία

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον ολες τις ανακοινώσεις σας στο Facebook. Δεν θυμαμαι να είδα μια πληροφορία για μονοπάτια στην Ικαρία. Σίγουρα σε όλα τα νησιά της Ελλάδας υπάρχουν μονοπάτια σε υπέροχη φύση. Πολλά απο αυτά έχω επισκεφτεί. Μεγάλη εντύπωση μου άφησαν μονοπάτια στην βορειοδυτική περιοχή της Ικαρίας γύρω απο το χωριό Αρμενιστής. Είχα σχετικές οδηγίες ενός […]